Uitgeverij Kannibaal/Hannibal bestaat in 2020-2021 tien jaar en wordt Hannibal Books

Na tien jaar uitgeven bij Kannibaal/Hannibal kunnen we terugblikken op ruim 250 gepubliceerde titels met meer dan 20 bestsellers en toptientitels. Bijna de helft van onze boeken werd vertaald naar het Engels, Frans en/of Duits. Terwijl we in onze beginjaren uniek waren door het publiceren van heel verzorgde boeken op het gebied van sport en lifestyle met dezelfde hoge kwaliteitseisen als kunstboeken, groeiden we in de loop der jaren uit tot een internationale uitgeverij van invloedrijke kunst- en fotoboeken.

Vandaag is Hannibal Books partner van meer dan 25 Europese topmusea, waaronder het Kunsthistorisches Museum Vienna, Kunstmuseum Den Haag en MSK Gent. We realiseren toonaangevende publicaties die wereldwijd opgemerkt en verdeeld worden, en die aantonen dat je ook met kunstboeken commerciële successen voor een groot publiek kan neerzetten. Onze boeken over het werk van oude meesters als Bruegel, Van Eyck, Caravaggio en Bernini en van fotografen als Anton Corbijn, Erwin Olaf en Stephan Vanfleteren werden internationale bestsellers waarvan per titel tot meer dan 40.000 exemplaren werden verkocht.

Om ons verhaal te bevestigen en te versterken besloten we om de dubbele imprint – Kannibaal voor sport & lifestyle en Hannibal voor ons cultuurfonds – los te laten en volop te gaan voor de merknaam waarmee we internationaal bekend zijn: Hannibal Books.

Met onze mooi afgewerkte en soms tegendraadse boeken willen we het verschil maken in de boekenmarkt. Onze titels zijn ondertussen overal verkrijgbaar. Daartoe werken we samen met internationale topuitgevers en distributeurs. Samen met hen presenteren we oude en nieuwe meesters uit de Lage Landen aan de rest van de wereld, gaande van Bruegel en Van Eyck tot de toonaangevende kunstenaars, fotografen en kunsthistorici van vandaag. Ons team beschouwt het als een eer om hun werk, verhalen en inzichten te publiceren, en we zijn er trots op de vinger aan de pols te houden van alles wat er in de beste musea van onze tijd gebeurt.

Elke titel uit onze catalogus moet zich onderscheiden door de waardevolle inhoud, het stijlvolle ontwerp en de hoge productiekwaliteit. Dat laatste bereiken we alleen in de veilige handen van een drukker en binder met meesterschap die zonder compromis kiezen voor kwaliteit. Bij die Keure in Brugge vonden we een thuisbasis. Onze boeken worden verdeeld via onze distributiepartners en hun magazijnen in New York, Londen, Keulen, Culemborg, Parijs en Brugge.

“Het uitgeven is een oud vak, met een lange traditie en een rijke geschiedenis. Denk aan Bruegel, die in de zestiende eeuw met zijn uitgever, de Antwerpenaar Hieronymus Cock, gravures maakte om ervoor te zorgen dat zijn werk verder kon reiken dan die ene koper van dat ene schilderij. Wij doen vandaag niets anders. Een kunstboek is een perfect product. Het combineert kijken en lezen. Geniaal in zijn eenvoud.”

— Gautier Platteau, uitgever van Hannibal Books, in Zaal Z, het magazine van het KMSKA


Over onze naam: Hannibal Books

Hannibal (247 – c. 183 v.Chr.), de zoon van generaal Hamilcar die het leger voerde tijdens de Eerste Punische Oorlog, bezorgde Carthago zijn uur van glorie. Het verhaal van hoe hij de Alpen doorkruiste met duizenden mannen, paarden en muilezels, en niet te vergeten zevenendertig olifanten, is een van de fascinerendste uit de westerse geschiedenis. De olifanten van Hannibal stonden symbool voor kracht en getuigden van de enorme invloed van het dier op de menselijke verbeelding. Hannibal als metafoor voor internationale ambitie en lef enerzijds en voor het vieren van de menselijke verbeelding anderzijds valt samen met twee belangrijke fundamenten van onze uitgeverij. Hannibal Books voert dan ook met gepaste trots een olifant als logo.

TEAM HANNIBAL BOOKS

Uitgever
Gautier Platteau

Adjunct-uitgever en projectmanager
Hadewych Van den Bossche

Uitgeefassistent en redacteur
Sofie Meert

Redacteurs
Sara Colson
Stephanie Van den bosch

Pers en artdirection
Natacha Hofman

Bestellingen en beeldredactie
Séverine Lacante

Productiepartner
Drukkerij-Uitgeverij die Keure, Brugge


ADRES REDACTIE

Hannibal Books
Appelmarkt 8
8630 Veurne
België

Hannibal Books heeft zijn maatschappelijke zetel in Van Aerdtstraat 33, 2060 Antwerpen, België.